Vi skal styres som marionetdukker

Kontrol over adfærd

(Kombinationen af fuldkommen synlighed og allestedsnærværende teknologi gør det for eksempel nemt for forsikringsselskaber at ændre prisen på en bilforsikring, i det øjeblik en bilist kører for hurtigt, eller muligt for et leasingfirma at slukke automatisk for bilen, hvis den månedlige ydelse ikke bliver betalt rettidigt.

 Overvågningskapitalismen leverer således smarte løsninger, der kan fjerne risici ved at påvirke og kontrollere folks adfærd direkte. Ved at omsætte mennesker til datapunkter kan alt »afdækkes, registreres, tælles, kontrolleres og bedømmes«, som Zuboff formulerer det.

Og netop derfor bør vi være på vagt, når Google f.eks. tilbyder at bygge smartere byer for os. Allerede nu går 70 procent af vores internettrafik gennem Google og Facebook, og deres ambitioner er at indtage endnu flere dele af vores liv.

 Tilbuddet om at bygge fremtidens internetdrevne samfund tager lige nu form af Google-projektet Sidewalk Labs’ planer om at lave ’verdens smarteste by’ i det østlige Canada. Som Google selv formulerede drømmen om ikke kun at forme den digitale verden, men også den fysiske:

»Vi begyndte at tale om alle de ting, vi kunne gøre, hvis nogen bare ville give os en by og lade os bestemme over den.«

Ideen med projektet er at bygge byer oven på internettet, så alt hvad beboerne gør kan omsættes til data, nye indsigter og nye løsninger.

 Problemet er ifølge Zuboff større, end at Tech virksomheder får adgang til vores data, eller at de er ligeglade med dataetik. Det, vi burde tale om, er, hvorfor menneskelig adfærd overhovedet skal instrumentaliseres og omsættes til data – til det råstof, som overvågningskapitalister lever af at forædle til egen vinding).(Kilde. Information.dk)

Behandl os ordentligt siger

Skal vi styres som marionetdukker, svaret er ”JA” det skal vi og vi bliver det allerede

Du kan f.eks. ikke gå ind på hjemmesider og kikke på ting uden du efterfølgende bliver bombaderet med en masse af de ting du har kikket på ude i side reklamerne på de sociale medier og det er uanset om du kar kikket på trommesæt, børnetøj eller sko

Er du f.eks. ude at køre på motorvej og hvis du så køre ind på en af de tankstationer der lægger ved motorvejen, for at købe forplejning, kaffe eller skal på toiletbesøg

Så når du køre får du en besked på din smartfon (som så mange har) om de ikke vil dele en besked med bilede fra tankstationen på de sociale medier, så andre kan se du har været der.

Overvågningskamera har vi alle vegne

Der er overvågningskamera, i nogle af refleks pælene langs vejene, der er stærekasse, der er overvågningskamera ved grænsen, i supermarkedet, i gågaden, i togene

Og næsten alle har GPS i deres telefon/smartfon så hvis man sammen køre alle de ting kan du allerede på nuværende tidspunkt, se hvad personen har lavet evt. købt eller solgt

Er det hvad de fleste borger ønsker og vil have og det bliver kun endnu være i fremtiden

En dag med overvågning

Du står op tænder dit computer/tv og her bliver du så allerede registreret hvornår du logger på internettet og det samme sker på din mobil. Lader du være med at afbryde forbindelsen til internet, så vil du være registreret som værende på hele tiden selv om du ikke lige er ved din pc eller mobil.

Du går til bageren for at købe morgenbrød og bruger dit betalingskort og vupti, så ved din kort udbyder, hvor du har handlet.

Har du arbejde så er du registreret når du møder og går. Men hvor på din arbejdsplads er der sat kamera op ved du det og ved du hvad det bruges til og hvem det er som ser det. På din arbejdsplads kan du også gå på nettet og så vil din arbejdsplads kunne se det, hvis du bruger virksomheden internetforbindelse og hvis du benytter din egen, så er det dit internet selskab som har oplysningen om du har været på og hvor lang tid.
Arbejdsløs eller syg så vil du også være overvåget på utrolig mange måder fx når du møder, holder frokost, taler i telefon, går på internettet.

Hvis du bruger din virksomheds pc eller det offentliges pc så de kunne se hvilke sider du har besøgt og hvor længe du har været på hver side.
Turen til og fra arbejde eller en tur i byen kan ses ved at der er overvågning rigtig mange steder både på gader og i butikkerne

I dag skal man være på vagt når man køber et produkt om fx der er kamera som tænder automatisk eller om der er en GPS som starter op automatisk. Mange ting skal man være på vagt overfor for det ikke ender i de forkertes hænder

Kan du stadig sige vi har for lidt overvågning eller høre du til dem som synes vi snart har så meget overvågning, at vi ikke kan leve et frit og individuelt liv som vi ønsker, men hele tiden skal tænke på hvad vi siger og gør fordi vi ikke ved om det filmes og hvem der ser det og hvad det kan bruges til

Læs mere i information.dk