Træt i foråret?

D-vitamin

D-vitamin hører sammen med K, A og E til de fedtopløse vitaminer. D-vitamin er vigtigt for sunde knogler og tænder, og det findes i især i æg, fede fisk og mælkeprodukter. Desuden kan vi danne vitamin-D i huden, hvis vi får sollys.

Symptomerne på svær D-vitaminmangel er muskelsvaghed og smerter i knoglerne eller rundt omkring i kroppen. Du kan også have prikken i hænder og fødder.

Ved mangel på D-vitamin risikerer du knogleskørhed, svækkelse af musklerne, diabetes og generel træthed. Desuden viser nyere undersøgelser, at det også kan spille en rolle for visse neurologiske sygdomme, for eksempel Alzheimers og depression.

(Kilder: Statens Serum Institut)

Rigtigt mange mennesker har for lavt D-vitamin især om vinteren, det er nok en god ide at få tjekket det hos lægen, så man ved hvordan det ser ud.

Det har jo stor betydning for ens helbred at man har nok af vitaminer i kroppen, det er jo det samme som en bil den kan jo ej heller køre uden olie…

Når man har for få D-vitaminer, er det jo på grund af solen skinner mindre om vinteren og vi har mere tøj på så kroppen ikke kan optage solens stråler som den kan om sommeren. Det kan også være man i en periode ikke kan optage de D-vitaminer som er i maden eller pga. sygdom i kortere eller længere periode, ikke har fået de D-vitaminer som man har brug for.

Du kan som borger ikke altid være sikker på at din læge tænker på at tage en blodprøve for at se om du har D-vitaminer eller andre vitaminer nok, så mærker du træthed eller ømhed i kroppen, så er det måske en god ide at bede lægen om at tage en sådan blodprøve for vitaminmangel og måske fordi du føler der er sket en ændring i kroppen.

Vi skal i det hele taget lytte meget mere til vores krop som en bil eller andet mekanisk. En bil køre vi jævnligt til service og det samme bør vi også med vores krop. Hvis vi ikke ønsker at gå til lægen, kan man også gå til apoteket og få foretaget diverse prøver, men her skal man selv betale.

Danmarks radio viden