Skift spagnum ud med kompost

Behandl Os Ordentligt siger

Før hen i tiden brugte man tørv til at fyre med for at holde varmen, i dag bruges tørvejord ikke til at opvarme folks huse med mere men derimod bruges tørvejord under navnet spagnum, som bruges til at få specialplanter til at gro bedre i haverne.

Så skal det fortælles at når man skal ændre tørvejordet til spagnum, afvander man store områder som så har den effekt at masser af sjældne vilde blomster forsvinder fordi de ikke kan gro når man netop afvander områderne.

Derudover forsvinder masser af natur hvor sommerfugle og sjældne insekter forsvinder også fra vores vilde natur.

Behandl Os Ordentligt siger tænk jer rigtigt godt om før I køber spagnum til haven, det ødelægger højmoseområder i vores natur får planter og insektlivet til at forsvinde i disse områder, katastrofalt er ikke for stort og hårdt et ord at sige det.

Man skal i stedet for begynde at lave meget mere kompostjord, det kan nemt afløse spagnum og så skal vi tænke på det ikke ødelægger massevis af planter og dyr/insekters liv. Så lad spagnumsækkene blive stående i butikkerne så produktionen kan stoppe fra i morgen af hvad angår spagnum og vi kan bevare sjældne planter og dyr i naturen.

Erstat spagnum med kompost

(Som råstof kan tørv sagtens erstattes. Som haveejer er det f.eks. oplagt at erstatte plantesække med spagnum med hjemmelavet kompost. Hvis du ikke ønsker at lave din egen kompost, så er der mange kommunale affaldshåndteringspladser, der har kompost til fri afbenyttelse.

Men husk på, at kompostjord er næringsrig, og at mange af Danmarks mere oprindelige og hjemmehørende planter foretrækker et næringsfattigt miljø.

– Kvælstof er i forvejen en stor trussel mod naturen, og du kan sagtens have masser af smukke blomster i din have uden at tilføre næring. Sat på spidsen er det skørt, at vi prioriterer rododendronbedet i haven over en sjælden naturtype, nemlig højmosen, som vi har en helt særlig EU-forpligtigelse til at passe godt på, siger Jan Pedersen fra Danmarks Naturfredningsforening). (Kilde. dn.dk)

Læs mere på dn.dk