Måske vi ikke længere skal kræve alt det frivillige arbejde

Behandl os ordentligt siger:

Fremadrettet skal folk tænke meget over og vurdere hvor de vil hjælpe frivilligt, da mange kommuner lokker og efterspørger masse af frivilligt arbejde i offentligt regi som er med til i værste fald, kan man nedlægge ordinære job.

Behandl os ordentligt synes folk en ekstra gang skal tænke over hvor og ikke mindst om den frivillig hjælp gør en anden arbejdsløs. Det giver jo ingen mening med det arbejdsmarkedets system vi har i dag at nedlægge ordinære job og bemande dem med frivillige ukvalificerede ”hænder”…

Så nogle borger kan havne på kontanthjælp fordi de ikke kan finde arbejde, det vil først give mening den dag vi indser alle skal deles om det arbejde der er i landet

Så vil den arbejdende befolknings timeantal om ugen nedsættes men lønnen forblive den samme, jo flere arbejdspladser kommunen laver om til frivillige hjælper job

Det vil nok også bremse kommunens iver efter at bruge frivillige hænder…

Vi kender alle til det at høre om plejehjem som siger de godt kan bruge frivillige, da tiden er knap og der sidder ældre som har brug for en snak eller andet. Vores følelser går op og vi tænker på den ældre og vores empati før at vi tænker ”det kunne jeg da godt give en hånd med”. Det er jo også en kærlig dejlig tanke og med medmenneskelig omsorg at der tænkes sådan.

Desværre så er oplevelsen ikke altid gengældt når den frivillige kommer ud på plejehjemmet. Det første som møder den frivillige er at den frivillige bliver sat overfor at skulle skemalægge sin frivillige tid og så spørger vi er det så at være frivillig når man skal lægge et arbejdsskema på 1 uge eller måned ad gangen, når den frivillige ”bare” ville være besøgsven med en beboer…
Andre frivillige oplever at der fra personalet side bliver presset på vedr. at tage beboeren ud på ture, fulgt til spisesalen og evt. hjælpe med at spise eller blive bedt om at følge beboeren på toilettet. Men er det frivilliges opgave og hvor er grænsen mellem frivillig og ansat.

Grænsen mellem frivillig og ansat er ved vasket ud. Bare så alle ved det så er en frivillig en som kommer ulønnet og selv bestemmer hvornår man ønsker at deltage uden at ens tid er skemalagt. Den frivillige bestemmer også selv, hvad den frivillige vil lave og deltage i.

Gensidig guilt tripping

(Lad os starte med privatlivet. Uanset om det er kernefamilier, enlige med børn eller sammenbragte familier, er det som regel sådan, at børnene alle går til en-to aktiviteter om ugen.

Tilknyttet disse aktiviteter er der gerne tre-fem årlige aktiviteter, der kræver forældreengagement – fastelavn, luciaoptog, juleafslutning, lejrture – og oveni det de timer, der lægges i stævner, konkurrencer, opvisninger etc. Gang det med et par børn, og læg så de arrangementer, der foregår i forbindelse med skole og fritidsklub oveni – det løber op!

Måske derfor ser man mange steder, at foreninger har problemer med at skaffe nye bestyrelsesmedlemmer og frivillige.

En svømmeklub i Vejle tog nye metoder i brugog udskrev bøder til forældre, der ikke deltog i nok aktiviteter for elitesvømmeholdet. Betalte man ikke bøderne, kunne barnet risikere at blive smidt af holdet. I det mindste er det da klar snak – men antageligt er det ikke den enlige mor med natrengøringsjobbet, der kan stille med timer eller penge lige til den klub.

Igen – det er jo skønt, hvis ungerne har en fest, og der sker noget. Men har de nødvendigvis brug for flere aktiviteter? Er der behov for, at svømmeklubben, hvor barnet vel primært skal lære at svømme, også holder juleafslutning? Lider barnet nød, hvis den aktivitet ikke blev til noget?

Sikkert ikke – men ve den, der siger det højt).(Kilde. information.dk)

Læs mere på information.dk