I et velfærdssamfund skal der ikke være hjemløse.

Råbin Bille blev hjemløs som 16-årig: Det er et enormt farligt miljø for kvinder

I dag har Råbin en bolig, men hendes opvækst og årene som hjemløs gør det svært at skabe et hjem.

(Kilde: Dr programmet ”Tværs”)

Behandl os ordentligt synes det er meget træls at en ung pige på 16 år er hjemløs og der ikke er et system der træder i kraft, altså et sikkerhedsnet som griber dem som ikke får den gode start på livet.

Det kan så godt være der har været noget der automatisk blev sat i gang når det drejer sig om en ung pige på 16 år der bliver hjemløs, men Behandl os ordentligt kan fortælle det der er blevet forsøgt, hvis der er blevet forsøgt noget, så har det ikke på nogen måder virket heller ikke hjulpet den 16-årige pige ud af hjemløsheden…

Man må om nogen tage hatten af for den unge Råbin Bille at hun kunne gå i skole samtidig med at hun har haft masse af udfordringer. Hjemløse miljø er ikke noget for nogen og slet ikke for unge piger. Miljøet er råt, hårdt og med seksuelle overgreb er dagligdag. I den slags situationer bliver der ikke bliver tænkt på hygiejne eller socialt, men alt omhandler om at overleve dag for dag. Man får uddelt herreunderbukser og strømper i størrelse 45, tamponger eller bind findes ikke og hvem har lyst at gå i skole hvis man bløder igennem…

Behandl os ordentligt mener landet svigter de hjemløse og har intet gjort for at hjælpe dem ud over de projekter som ind imellem sættes i gang med hjælp fra satspuljer. Staten og dermed politikerne gør intet for at finde en løsning på problemet for når vi ser hvor mange hjemløse vi har haft gennem tiden, så har ingen regering formået at løse problemet for hjemløse, så de kan få tag over hovedet og et sikkert sted at opholde sig både dag og nat. I de senere år er mange unge blevet hjemløse tallet stiger desværre stadig uden nogen gør noget.

Vi ser tydeligt hvad der sker når en ung bliver hjemløs og bagefter igen får eget hjem (egen lejlighed). Alle de år sætter sine mærker og frygten og ensomheden kan være svær at komme af med og for nogle kommer de sig aldrig. Tænk på at bare det at skulle tage stilling til at få købt mad, lave mad eller købe en ting eller møbel til sin lejlighed kan volde store problemer. Sådan har mange hjemløse det når de får et sted at bo.

Når en kommune hjælper en hjemløs med at finde et sted at bo (egen lejlighed), så siger man vær så god her er din nøgle og så går man. Men hov hvorfor gives der ikke mere og anden hjælp. Er det uvidenhed eller mener man, så har man gjort hvad man skulle.

Behandl os ordentligt mener at alle hjemløse som får lejlighed efter man har været hjemløs i kort eller længere tid, burde have en mentor som er der fra personen står op til personen sover. En mentor som kan vejlede om alt, men mentor skal jo have kendskab til hvad det vil sige at være hjemløs for ellers duer det ikke. Så kommunerne kan allerede nu finde tidligere hjemløse som måske vil være mentor for andre der får eget hjem.

Danmarks radio mit liv