Hvor mange af dine penge går til kommende valg

Der er rigtig mange virksomheder som støtter de forskellige partier, men det er særlig vigtigt at holde øje med de store finansielle virksomheder som bankerne jo er.

Bl.a. er der stiftet en forening som hedder Forening til Støtte af et Sundt og konkurrencedygtigt Erhvervsliv som er en indsamlingsforening bestående af en hel del finansielle virksomheder. Medierne har prøvet at grave i for at finde frem til hvem det er som er medlem og hvor meget hvert enkelt medlem betaler, men det har ikke været muligt, da det holdes hemmeligt.

Hvis man er en Støtteforening for et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv, hvorfor så holde det hemmeligt med hvem som er medlem i foreningen for det må da være et stort plus for en virksomhed at gøre sig bemærket med at ens virksomhed står for disse værdier. Måske giver nedenstående en ide om hvorfor det er så hemmeligt og hvorfor virksomhederne ikke vil have deres navn frem.

Ifølge loven om donationer til partiernes valgkampe, så blev det indført at alle beløb over 20.000 skulle offentliggøres, men den regel havde partierne allerede udtrænkt hvordan de kunne undgå inden partiernes vedtog loven om offentliggørelse af donationer trådte i kraft.

Man kan undre sig over hvorfor man laver lov om offentligørelse af donationer, når ingen der modtager donationer over 20.000 kr. alligevel ikke ønsker at offentliggøre det.

Efter sigende så uddeler Forening til Støtte af et Sundt og konkurrencedygtigt Erhvervsliv rigtig mange penge ud til partier dog ikke alle partier. Det ser dog ikke ud til at nogle af de partier som har modtaget penge har offentlig gjort det, så vi som borgere kan se hvor deres partistøtte kommer fra.

Borgerne ønsker selv at bestemme hvilke partier de ønsker at støtte, så hvorfor ønsker ingen partier åbenhed, men i stedet for lovet åbenhed lukkedet partierne for åbenheden før lovens indtræden. Det er da en bevidst handling fra politikernes side.

Man kan godt stille sig undren over hvordan en forening kan som er en indsamlingsforening kan få lov til at være hemmelig. Det er dog borgernes penge som går til valgkampe og ikke som navnet på foreningen henviser til. Hvis man skal tage navnet for ordlydende så skal det jo støtte erhvervslivet for at gøre det mere konkurrencedygtigt, men hvad det gør det måske også ved at betale støtte til de partier som kan hjælpe dem til at blive konkurrencedygtige. Dog virker det forkert at en borger som fx har en konto i en af vikrsomheder som er medlem i Forening til Støtte af et Sundt og konkurrencedygtigt Erhvervsliv ikke er forpligtiget til at oplyse sin kunder om dette og især giver kunden mulighed for at sige fra ved ikke mere at være kunde.

Problemet er bare i dag at alle borgere her i landet skal have en bankkonto og hvis så alle banker er med i denne Forening til Støtte af et Sundt og konkurrencedygtigt Erhvervsliv, så har borgerne jo ikke en reel chance for at skifte bank og dermed undgå at støtte partier som man som borger ikke er enig med politisk.

Dermed fratager man borgerens indflydelse på valgkampe og i sidste ende resultatet i valgkampene.

Så det kunne være en ide at begynde at spørge sin bank, butikker, forsikringsselskaber og andre steder hvor man er kunde for at få et overblik over om hvor dine penge går hen og hvor mange penge der er tale om.

Kilde: /ritzau/