Fagre nye verden

KL anbefalede i 2014 kommunerne til at investere i spiserobotter til handicappede borgere.

Da ingen andre lande ville købe, købte danske kommuner herefter 180 spiserobotter til 40.000 kr. stykket, i alt 7.2 mill…

Enhver SOSU-hjæpers drøm, var prædikanternes salgstale til kommunerne.

Effekten udeblev ikke. Robotterne smed maden i hovedet på borgerne, på bordet, i skødet eller på gulvet og SOSU-hjælperne søgte dækning.

Den forventede besparelse udeblev.

Vi forstår det ikke, svarede den svenske producent: Danmark er vores største kunde.

Psykolog og lektor Niels Christian Mossfeldt Nickelsen ved Århus Universitet har fulgt robotskandalen: ”Det er faktisk lidt af en skandale, at kommunerne er blevet opfordret til at bruge den.”

Og hvorfor er det en skandale? Er folks sunde fornuft sat ud af drift, fordi de bliver tudet ørerne fulde af, at lige om lidt  kommer det eller den, altså teknikken eller fagre nye verden.

Robotterne står nu i et depot og ruster.

Danmark har ikke den samme kontrol med sundhedsteknologi, som vi har med medicin, hvor Lægemiddelstyrelsen skal godkende alt, der bliver udskrevet. I Danmark er der ingen centrale myndigheder, der vurderer teknologiens effekt. Kan Tech-Giganternes prædikanter overbevise det enkelte hospital, plejehjem, skoler etc, om denne teknologis lyksaligheder og besparelser, nye læringsrum etc.., så hopper ledelsen på at købe. Resultaterne taler for sig selv og børnene bliver dummere.

Ét eksempel til: I Århus Kommune har en afdeling ved navn: Innovation, Teknologi, Kreativitet købt en robot til over 100.000 kr.. Den hedder Norma Pepper og har skam en Facebookside. Hvad robotten foretager sig på gangene i afdelingen er stadig uvist. På spørgsmålet svarer lederen af afdelingen: ” Den kan være med til at skabe en indsigt hos borgerne om, at den slags måske snart bliver en del af hverdagen.”  øhh var der nogen der sagde, at det offentlige har ledelsesproblemer.

Og så er det ikke engang løgn.

Kilde: Markus Bernsen: Danmark Disruptet. Tro, Håb og Tech-Giganter. Gyldendal 2019.

Kærlig hilsen

Steffen