Er alt landbrugsjord ved at skifte hænder til udlands investorer

Behandl Os Ordentligt siger

De fleste ved at over 70 procent af alle investeringer i beboelse i København i årene 2016-18 skete fra svenske, amerikanske, tyske, britiske og andre ikke danske kapitalfonde, ejendomsselskaber og pensionskasser.

Amerikanske Black Stone ejer op mod 180 forskellige adresser i København.

Noget andet som ikke er så mange der ved, er at det samme nu ved at ske for den danske landbrugsjord, og det går stærkt. Der er allerede ifølge Danmarks Statistik opkøbt 66.500 hektar, og det er kun registreret frem til udgangen af 2018.

For at have noget at samligne med kan det fortælles at dyrehaven er på 1.000 hektar, Rold Skov ca. 8.000 hektar og Gribskov ca. 6.000 hektar. De kæmpestore udenlandske kapitalfonde er derfor nået langt og er rigtigt hurtige i deres opkøb.

Det kan ikke hverken undre eller overraske nogen det som sker. Der er startet en kamp om agerjord.

Klimakrisen vil skabe hungersnød – og den danske landbrugsjord er derfor blevet eftertragtet.

Er vi på vej ud i noget vi ikke har styr på og vil vi lige pludselig være styret af andre lande eller hvad vil der ske

Hvad kan vi gøre for at slå bremsen i så den slags ikke sker mere? Er der stadigvæk mulighed for at gøre noget eller er vi allerede solgt til stanglakrids…

Værste scenarie i en hungersnød krise vil være at vi danskere bliver nægtet afgrøder fra vores egen jord fordi den er opkøb og afgrøderne derfor sendes til andre lande for at overleve. Kan du forstille dig dette eller vil du tage skeen i den anden hånd og gøre noget ved det.

De udenlandske kapitalfondes indtog er velkendt

(Men der er ingen politisk reaktion. Vi er flere, der har set skriften på væggen og har stiftet Andelsgaarde, en bevægelse, som skal gøre det muligt for alle danskere at blive gårdejere – og vi skal nok gøre vores for at købe gårde og jord op, forøge biodiversiteten og plante træer. Men vi kan ikke gøre det alene. Der er brug for, at vi starter en folkebevægelse og begynder at købe langt mere jord op. Og hvis man ikke er til Andelsgaarde, kan man købe aktier hos Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, donere til Den Danske Naturfond eller til andre naturprojekter eller fonde, der køber jord op. Det vigtigste er, at vi går i gang med at købe jorden op, inden det er for sent, for vi er ved at blive opkøbt.

På trods af flere opråb har der ikke været nogen politiske reaktioner. Vores jord-, klima- og biodiversitetskrise fortsætter uhindret og uden mundbind og covid-19-restriktioner. Det gør kapitalfondene i øvrigt også. Problemet er, at vi ikke ved, hvad de foretager sig, men noget siger os, at det ikke er naturgenopretning eller forsøg på at binde CO2, de er i gang med).

(Kilde. politiken.dk)