Bestemmer dansk virksomhed over fagforeningen i Bangkok

Behandl Os Ordentligt siger.

Pandora smykker har ansat 26.000 hvoraf over 13.000 er ansat i Thailand, der er rigtigt mange kvinder ansat

En af de ansatte kvinder lavede den første fagforening der nogensinde havde været på den Thailandske fabrik, hun brugte Facebook hvor de ansatte kunne tilmelde sig.

Der var bare lige et lille minus fabrikken var med i Facebook gruppen

Afsløret på Facebook

(Tre dage forinden havde Dara og 12 andre ansatte stiftet den danskejede Pandora-fabriks allerførste fagforening. Siden havde den 38-årige alenemor haft succes med at rekruttere sine kolleger via opslag og invitationer på Facebook. Hun havde bare ikke tænkt over, at hun også havde fabrikkens profil blandt sine Facebook-kontakter). (Kilde. danwatch.dk)

Det startede med at hovedkvinden blev indkaldt på kontoret og fik at vide på grund af omrokeringer vil der blive fyret en del af medarbejderne, men hun fandt hurtigt ud af det. Pandora smykke virksomhed havde gang i var en aflusning af alle de folk der havde været med til at starte fagforeningen

Kammen til at afluse med var så tæt at alle der havde samme efternavn som dem der bare havde det mindste med fagforeningen at gøre, også blev fyret

Utroligt at det danskejede smykkefirma Pandora ikke var frisk på at give medarbejderne ordentlige arbejdsbetingelser, de er måske så grådig at alt der kan suges ud af virksomheden skal gå videre til ejeren

Utrolig så grådig man kan blive når man lugter penge !!!!!!

Fyringer var ulovlige

Det var ikke kun fagforeningsfolk, der blev fyret fra Pandora-fabrikken i februar 2018. Udover de 44 fagforeningsmedlemmer blev 29 andre ansatte fra produktionsafdelingen også opsagt.

Pandora hævder i dag, at alle fyringer skete som led i en generel omstrukturering, og at afskedigelserne var begrundet med de individuelle ansattes arbejdsindsats.

”Alle fyringer var baseret på objektive, mål- og dokumenterbare kriterier som for eksempel performance reviews (præstationsvurderinger, red.)”, skriver Pandoras pressechef Johan Melchior i et mailsvar til Danwatch.

Det vurderede de thailandske myndigheder imidlertid ikke. Thailandske arbejdsmyndigheder konkluderede få måneder efter, at fyringerne af fagforeningsfolkene var ulovlige, og at de ansatte burde genansættes.

Pandora ankede afgørelsen til arbejdsdomstolen, og mens sagen stod på, indgik virksomheden forlig om kompensation med de fleste fyrede ansatte. Året efter i maj 2019 afgjorde arbejdsdomstolen, at de resterende fyrede arbejdere godt nok præsterede mindre end den gennemsnitlige ansatte, men at fagforeningsaktiviteterne havde været en medvirkende faktor for, at de blev fyret. Det strider mod thailandsk lov, som beskytter mod fyring på grund af faglig organisering, og domstolen pålagde derfor Pandora at kompensere de fyrede arbejdere.

Læs mere på danwatch.dk